Madgartner

Som elev på madgartner uddannelsen er du med til at etablere drivhuse og højbede, samt at dyrke og høste grøntsager, frugt, bær og krydderurter. Det foregår primært forår og efterår, hvor du kommer til at være ude i den friske luft og arbejde fysisk.

I vinterhalvåret foregår uddannelsen i et køkken i Glad Mad. Her vil du blive undervist i tilberedning af råvarer til madretter eller forråd i form af syltning, henkogning og tørring.

Uddannelsen indebærer også studieture og praktikforløb på gartnerier og by- og skolehaver, hvor du lærer at formidle din viden til besøgende - det kan foreksempel være elever fra en folkeskole.

Som uddannelse til madgartner, arbejder du i den 1-årige uddannelse hen mod en række kompetencemål (niveau 3 i den nationale kvalifikationsramme).

Madgartnerelever inviterer til julemarked 12. og 13. december

Lørdag den 12. og søndag den 13. december 2015 kl.10-15 præsenterer eleverne på madgartneruddannelsen alt det de har syltet, fermerteret, henkogt og tørret fra efterårets høst. Det præsenteres på julemarked på Biblioteket på Rentemestervej 76.

Prøv fx. elevernes citrussyltede mandler, tranebær chutney, kimchi, julesyltetøj af græskar eller flødeboller med tørret hindbær, hyben, mynte, tagetes, brombær

Hyggelig græskarmand

Denne uge har stået i græskarens tegn for madgartnereleverne.

De er rykket indendørs i Cafe Glad på Biblioteket på Rentemestervej. De næste 5 måneder skal eleverne fordybe sig mere i mad og forarbejdning af råvarer.

Madgartner elever til den første eksamen

Adrian demonstrerer hvordan man luger. Efter 7 måneder med fokus på gartneri var madgartnereleverne i begyndelsen af oktober til eksamen. De gennemførte først en praktisk øvelse og uddybede bagefter med en mundtlig præsentation, som var støttet af en power point eleverne havde forberedt forud for dagen. Censor fra Teknisk Skole i Roskilde Jakob Bojsen var bedømte, at eleverne havde nået de beskrevne kompetencemål.

Glad Flex er med i kæmpe by høst

Elever fra Glad Flex deltager i et af byens store høstarrangementer. Eleverne på madgartner uddannelsen har høstet blandt andet mirabeller og sød skærm til kokken Michael fra Folkets Madhus. Fredag den 28. august var madgartnereleverne med til at gøre klar til den store middag på Frederiksberg, hvor mere end 1000 mennesker deltpog i en langbordsmiddag.

AV-team eleverne optog forberedelserne og fangede den gode stemning, da 6 restauranter fredag aften giver deres bud på en høstmiddag af årstidens lokale råvarer.

Rundvisning i Glads urtehave

Eleverne på madgartnerlinjen har anlagt og passet urtehaven på Glad siden marts 2015.

I sommerens løb er urter og grønsager væltet op af plantekasser og drivhuse. Anne Tange, der er gartner og faglærer på uddannelsen præsenterer urtehaven tæt fulgt af TV-Glads medieredaktion. Filmen giver et indtryk af hvad madgartner eleverne lærer på uddannelsen.

Økologi på Hotel og Restaurantskolen

Madgartner eleverne har været på besøg på Hotel og Restaurantskolens nye flotte økologiske have, der er anlagt og vokset op i foråret 2015.

Lasse Jürs, der er havens gartner, fortalte eleverne om, hvordan han arbejder med sædskifte for at nå at høste mange af arealerne to gange på en sæson, så skolens faglærere og kokkeelever længst muligt kan lade sig inspirere af havens friske grønsager og urter.

Kommende madgartnere

Eleverne har plantet, sået og vandet og har på de første måneder i uddannelsen fået indtryk af mangfoldigheden i gartnerfaget.

Her er de 'fanget' en fredag med deres faglærer Anne midt i teoriundervisning, hvor gartnertøjet er blevet hængende i omklædningsrummet.

Klar til start

I den sidste måned har Anne og Gitte, der er ansat som gartner og kok på Glad Flex uddannelsen arbejdet sammen med Pedel teamet i Glad Fonden for at gøre plantekasser og drivhuse klar til opstarten af ny madgartner uddannelsen.